srijeda, 9. ožujka 2016.

Limeta čizkejk

Sastojci
1 limun, 250 g mljevenog keksa, 100 g putera
Prvi krem
400 g krem sira, 150 g milerama, 2 jajeta, 120 g šećera, 1 vanilin šećer, 1 kašika gustina
Drugi krem
400 g milerama, šećer u prahu po ukusu

Priprema
Prvo početi sa pripremom podloge.
Rastopiti puter, skloniti sa šporeta i u to dodati mljeveni keks, mješati kašikom dok se puter i keks ne sjedine. Stavimo u okrugli kalup i kašikom poravnamo površinu. Prvi krem spremamo na način da u dublji sud ulupamo jaja, dodamo šećer i vanila šećer, sve to umutimo mikserom. Kada se šećer rastopi dodamo gustin i mutimo dok se smjesa ne sjedini. U dubljem sudu mješamo krem sir i mileram dok se ne sjedine. Polovinu limuna iscjedimo kroz cjediljku, sok dodamo u sud i promješamo. Zatim dodamo u sud sa jajima i gustinom, mutimo mikserom dok se krem ne sjedini. Nanosimo krem na podlogu u kalup. Kalup stavimo u rernu i pečemo 40 minutana 170 stepeni i izvadimo ga iz rerne. Počinjemo sa priprmom drugog krema. U dublji sud stavimo mileram i šećer u prahu. Preostalu polovinu limuna iscjedimo kroz cjediljku i sok dodamo u sud. Mješamo žicom za mućenje dok se krem ne sjedini. Kremom premažemo ispečeni i ohlađeni kolač.

Nema komentara:

Objavi komentar