petak, 29. siječnja 2016.

Sacher torta


Comments comments (0)
Saher torta (sachertorte)
Potrebno je
100 g omeksalog maslaca, 110 g secera u prahu, pola stapica vanilije, 6 zumanjaca, 6 bijelanjaka, 130 cokolade za kuvanje, 110 g secera, 140 g brasna, 200 g marmelade od kajsije. GLAZURA 75 ml slatke pavlake, 20 g maslaca, 100 g tamne cokolade
Priprema
Pjenasto umutiti maslac sa secerom u prahu i dodajte sredinu vanile. Dodajte jedno po jedno zumanjce, pa mutite mikserom. Rastopljenu cokoladu dodajte smjesi od zumanjaca. Umucene bijelanjke dodavati naizmjenicno sa brasnom u smjesu od cokolade. Promjesati i izruciti u modlu precnika 24 cm. Pecite 60 minuta na 160 stepeni, s tim da prvih 10 min pecete sa rernom otvorenom za jedan prst. To cete postici pomocu varjace. Ispecenu koru hladiti 20 min, potom koru prepolovite. Marmeladu zagrijte i premazite obe polovine, preklopite i okolo premazite marmeladom. Za glazuru rastopite maslac sa slatkom pavlakom, sklonite s vatre, umjesajte cokoladu i premazite tortu.
Saher torta se smatra najpoznatijom na svijetu. Nastala je u Becu 1832. godine. Ta ukusna kreacija od čokoladnog biskvita, s pekmezom od marelica i glazurom od tamne čokolade i danas je slatki ponos austrijske metropole. Spada u najslavnije delicije svijeta. Za ovu tortu vezuje se i zanimljiva prica, tj. da ju je napravio sesnastogodisnji dvorski segrt Franz Sacher, jer se glavni kuhar toga dana razbolio. Austrijski vojvoda Metternich priredio je večeru za plemiće. Želeći impresionirati uvažene goste iznimnom slasticom, naredio je dvorskom slastičaru da priredi desert, uz slavne riječi: "Koji me neće postidjeti večeras!" Sve ostalo je istorija, a mladom slasticarskom geniju je osigurano mijesto u istoriji Beca i Austrije. U hotelu Sacher se i danas cuva izvorni recept. Kada vas put nanese u carski Bec ne propustite da probate Saher tortu u Saher hotelu, ipak je to gastronomsko obiljezije ovog prelijepog grada.
Uzivajte :)

Nema komentara:

Objavi komentar