Prvi zapis Crème brûlée dolazi iz 17-og vijeka tada je bila obična krema čiji recept su francuzi donijeli iz Engleske ili iz Španije U francuskom kraljevstvu, Philippe d’Orleans se jednom žalio da je krema bila prehladna te je njegov poznati kuhar François Massialot imao ideju staviti vruče željezo na kremu te se vrh zagrijao i karamelizirao. Tako su izmislili Crème brûlée…
POTREBNO JE:
500 ml punomasne slatke pavlake / 5 većih žumanaca / 1 štapić vanile / 100 g šećera / 100 g smeđeg šećera
PRIPREMA:
Prepolovite štapić vanile po dužini, uklonite semenke i stavite u posudu sa pavlakom na umerenu temperaturu da smesa provri. Ostavite da se hladi sat vremena. Žumanca i šećer umutite dok smesa ne postane svetla i kremasta. U nju dodajte pavlaku i promešajte drvenom varjačom. Sve to procedite kroz gustu cediljku u manju posudu.
Zagrejte rernu na 150 C. Podmažite šest vatrostalnih činijica zapremine 125 ml u koje ćete usuti krem. Stavite činijice u pleh i u njega sipajte vrelu vodu do polovine visine činijica. Pecite 35 do 45 minuta, dok se krem ne stegne, ali da u sredini ostane mekan. Izvaditi i ostaviti da se na sobnoj temperaturi hladi sat vremena, a potom ih pokrijte i na četiri sata stavite u frižider. Neposredno pre posluživanja krem ravnomerno pospite smeđim šećerom.
Činijice stavite u pleh sa ledenom vodom. Uključite kuhinjsku let-lampu i karamelizujte površinu krema.
Nema komentara:
Objavi komentar