nedjelja, 21. veljače 2016.

Vanilice

Popularni sajt za kulinarske recepte Food52 sastavio je listu najljepših sitnih kolača koji predstavljaju 46 zemalja. Srbiju, prema mišljenju urednika ovog sajta, najbolje predstavljaju vanilice. Recept koji je nominovala Aleksandra (QeenSashy) proglašen je najboljim receptom za sitne kolače na svijetu. Vanilice su jako popularne i na našem područiju, stoga sam odlučila da ih napravim uprvo po receptu QeenSashy  :)

Potrebno je:
200 grama šećera u prahu
1 mahuna vanile isječena na komadiće
300 grama masti
250 grama grama kristal šećera
1 jaje
2 žumanca
Sok jednog limuna
1 kašičica fino rendane limunove korice
250 grama mljevenih oraha
600 grama brašna
đžem od šipaka ili kajsija

Priprema:
Šećer pomješajte sa isječenom vanilom i ostavite u tegli da odstoji nekoliko dana - tako ćete dobiti vanil šećer..
Šećer dobro umutite sa mašću, a u odvojenoj činiji umutite jaje, žumance, sok od limuna i rendanu koru limuna. Dodajte orahe i brašno, pa sve sjedinte i mutite dok se ne dobije ujednačeno tijsto. Pokrijte ga plastičnom folijom, ostavite da odstoji preko noći u frižideru ili minimalno tri sata.
Rernu zagrejte na 160 stepeni ako ima ventilator ili 180 ako je riječ o običnoj rerni, razvijte tijsto i modlicama vadite željene oblike. Na pleh stavite papir za pečenje, pa po njemu ređajte kolačiće. Peći 12 minuta (ne smiju mnogo da potamne) pa ostavite da se prohlade u plehu.
Kada su kolačići hladni, spajajte ih džemom i na kraju sve dobro uvaljajte u šećer u prahu.

Nema komentara:

Objavi komentar