utorak, 23. veljače 2016.

Šerbet torta


POTREBNO JE

6 kašika šećera + 350 g šećera, 100 g sjeckanih oraha, 200 g mljevenih oraha, kašika praška za pecivo, šolja ulja, brašna prema potrebi, 200 g margarina, 7 štangli posne čokolade
PRIPREMA
Na slabijoj vatri karamelizujte šest kašika šećera, prelijte šoljom vode i kuvajte dok se karamel ne istopi. Sklonite s vatre i u prohlađeno dodajte sjeckane orahe, 250 grama šećera i ulje. Sipajte brašna koliko je potrebno da dobijete tijesto srednje gustine. Dodajte prašak za pecivo, dobro izmješajte i testo podjelite na dva dijela. U podmazanom i brašnom posutom kalupu ispecite dvije kore. Ušpinujte 100 grama šećera, dodajte mljevene orahe, margarin i dvije štangle otopljene čokolade. Dobro izmješajte, premažite tortu i preklopite drugom korom. Ostatak posne čokolade istopite s nekoliko kašika vode i malo margarina. Topljenom čokoladom prelijte gotovu tortu

Nema komentara:

Objavi komentar